Ratkojaluokan logo

Ajatus jonkinlaisesta  ratkojakoulutuksesta syntyi hyvin varhain Ristikkoakatemiaa suunniteltaessa. Monet ja monipuoliset keskustelut toivat voimakkaasti esille, että ratkojat haluavat kehittyä harrastuksessaan ja tuntuvat olevan halukkaita myös kouluttamaan itseään ratkontataidoissa. Laatijakoulutuksen lisäksi alettiin suunnitella ratkojakoulutusta.

Päätellen ristikkolehtien  levikeistä aktiivisia ratkojia löytyy Suomessa varmaan kymmeniä tuhansia. Sanaristikkoseuran ja Ilta-Sanomien järjestämien ristikonratkonnan SM-kisojen ensimmäiseen alkuerään tulee 3 000 – 4 000 vastausta, ristikkoseuralla on tuhatkunta jäsentä. Kohderyhmä, jolle tarjota ratkojakoulutusta, on suuri.

Ratkojakurssi on luonteeltaan ”peruskurssi”, joka käsittää kaksi päivän mittaista työskentelyrupeamaa, kumpikin noin 09.00 – 17.00. Päivän rakenteeseen kuuluvat lisäksi tulokahvi 08.30 – 09.00, lounas 12.30 – 13.15 ja iltapäiväkahvi 14.30 – 14.45. Ennakkolukemisena on kirja Erkki Vuokila: Sanaristikot, Mitä Missä Milloin -tietokirja, Otava 2004.

Kurssin työskentelytapana on osallistava yhteinen keskustelu ja harjoittelu, luonnollisesti ratkontaa tapahtuu paljon, monipuolisella ristikkomateriaalilla.

Alussa kerättävät osanottajien odotukset ohjaavat voimakkaasti käsittelyn painopisteitä. Jokainen osallistuja tekee omat kehittämispäätöksensä, yhteisiä päätöksiä voidaan tehdä, jos yhdessä halutaan. Kurssin lopuksi sovitaan mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Kurssin ohjaajana  toimii Antti Skyttä, joka

  • on laatinut ristikkoja yli 40 vuotta (yhteensä yli 3 000 kpl julkaistu vuodesta 1970 lähtien)
  • on päätyönään tehnyt yritysvalmennuksia 25 vuotta, yhteensä yli 2 300 valmennuspäivää

Kurssin hinta on 55 €/päivä. Hintaan sisältyvät ennakkomateriaalit, kurssikansio materiaaleineen, itse valmennus sekä valmentajan matka- ja majoituskulut.