Sanaristikoiden maailma -kirjan kannen kuva

VEIKKO NURMI: Sanaristikoiden maailma

(Otava 1987, 127 sivua)

Tämä Veikko Nurmen ideoima kirja on tärkeä dokumentti ristikoiden monipuolisesta ”perheestä” ja siihen liitettävistä lähisukulaisista. Kirjan takakansitekstin mukaan ”Sanaristikoiden maailma antaa kokonaiskuvan ristikoista meillä ja muualla.

Tuttujen tehtävätyyppien lisäksi kirjassa on laaja läpileikkaus ulkomaiden ristikkoviihteestä ja runsaasti tehtäviä, jotka ovat meillä harvinaisia ja jollaisia meillä ei ole ennen julkaistu”.

Kirjassa esitellään tehtäväkirjo 12 ryhmään jaoteltuna. Mukana ovat kaikki tutut suosikit, mutta myös sellaisia, jotka tässä kirjassa varmasti ovat ensi kertaa mukana suomalaisina versioina. Harvinaisimmasta päästä lienevät sisustuspulma, yhdyssanaristikko, kolmioverkko, hämähäkki ja mustekala. Jokaisesta esiteltävästä tehtävätyypistä on ratkottavissa oleva esimerkki, joistakin useampia. Tehtäviä on yhteensä 65, näistä viisi on Veikko Nurmen omaa käsialaa, loput 60 on laatinut Erkki Vuokila.


Sanaristikot-kirjan kannen kuva

Erkki Vuokila: Sanaristikot

Erkki Vuokila teki ensimmäisen ristikkosanastonsa jo 80-luvun alussa omakustanteena. Ensimmäinen varsinainen teos Ristisanakirja ilmestyi Otavan kustantaman vuonna 1984. Ristisanakirjasta on ilmestynyt useita ajanmukaistettuja painoksia ja sitä on myyty kymmeniä tuhansia kappaleita.

Kirjaa ei enää ole virallisesti saatavilla. Vuonna 2004 ilmestyi MMM Sanaristikot – Kansalaisen tietokirja. Kirjassa opetetaan ratkonnan ja laadinnan perusasiat ja se sisältää lisäksi kuvaristikkosäännöt, ristikoiden lyhyen historian, ristikkotermistön ja lopussa ristikkosanaston, joka pohjautuu Ristisanakirjan aineistoon. Uudempaa ristikkoteosta ei Vuokilalta ole ilmestynyt eikä hänen mukaansa enää ilmestykään. ”Googlauksen myötä mahdollisten sanojen määrä lisääntynyt eikä kovin kattavaa uutta teosta ole enää mahdollista tehdä. Esimerkiksi Atte-nimisiä ihmisiä löytyy googlaamalla satoja ihan kohtuullisen nimekkäitä, Mateista ja Annoista puhumattakaan. En ole motivoitunut käyttämään isoa osaa ajastani tällaisten listaamiseen.”


Uusi ristikkosanasto -kirjan kannen kuva

VEIJO WIRÉN: UUSI RISTIKKOSANASTO

Uusi ristikkosanasto käsittää noin 40.000 hakusanaa. Kirjassa on henkilöt -osio, lyhenteitä ja yleissanoja. Henkilöt on lueteltu sekä etu- että sukunimen mukaan, koska niitä kysytään molemmin päin ristikoissa. Lyhenteet -luvussa esitellään lyhenteitä sekä kirjaimin että numeroin. Laajasta Yleissanat -luvusta löytyvät kaikki muut aihepiirit.

Teokseen on koottu lähinnä sellaisia sanoja, joita todella käytetään suomalaisissa ristikoissa, joten mikään kaiken kattava yleistietokirja se ei ole. Aineisto on koottu suurelta osin poimimalla sanoja kymmenistä eri ristikkolehdistä viimeisen vuoden ajalta, joten hakusanat pyrkivät olemaan paitsi ristikoihin sopivia myös ajankohtaisia, etenkin henkilönnimissä.

VEIJO WIRÉN

Veijo Wirén syntyi 7.1.1952 Porissa. Koulutus: HuK, kirjastosihteeri. Hän aloitti ristikkouransa ristikko-oppailla, joista ensimmäisen julkaisi WSOY vuonna 1986 nimellä Ristikkosanasto. Sen jälkeen jatkoi opaskirjoilla vuoteen 1995 saakka, jolloin alkoi laatia tehtäväkirjoja oppaiden ohella. Molempien tuotanto jatkuu yhä.

Wirén perusti vuonna 2000 yrityksen nimeltä Veijon Kirjat. Sen toiminta-ajatuksena on lähinnä ristikkokirjojen julkaisuoikeuksien myyminen eri kustantajille.

Veijo Wirén on laatinut tähän mennessä 12 opaskirjaa ja 32 tehtäväkirjaa, lisäksi säännöllisesti irtoristikoita muutamiin valtakunnallisiin lehtiin. Tähänastinen pääteos: Ristikkosanojen Pikkujättiläinen (WSOY 1993), jossa tuhatkunta sivua ja noin 100.000 hakusanaa. Tuorein teos on Uusi Ristikkosanasto (Gummerus 2012), jossa 40.000 hakusanaa (opaskirja ratkojille).